Aktuellt

Moälvens drakar

Bröstcancerföreningen Örnsköldsviks medlemmar blev inbjudna att prova på att paddla en drakbåt med Moälvens drakar den 15 juni 2022. Vi var 13 deltagare som deltog. Vi fick information om Moälvens drakar historia, information om säkerhet samt hur man paddlar en drakbåt. Vi övade på land med torrpaddling och sedan sjösatte vi Älvan som skulle ta oss ut i vackra Moälven. Efteråt bjöd vi på fika till alla. Vi hade en underbar kväll med mycket skratt kämpaglöd och nya kontakter.

20 juni 2022

Swisha Klämmogram i samband med Internationella kvinnodagen den 8:e mars

02 mars 2022

Cancerskola

Är du patient eller närstående och önskar mer kunskap om cancer? Då erbjuds du/ni att delta i Region Västernorrlands Cancerskola. Sex träffar med olika teman. Du/ni deltar på webben eller på plats i Sundsvall, Sollefteå eller Örnsköldsvik.

25 februari 2022

Utlysning av bidrag till Elisabeth Hedins minne

Bröstcancerförbundets grundare och första ordförande, Elisabeth Hedin, var en sann eldsjäl och pionjär i bröstcancer-Sverige. Elisabeth Hedins fond tillkom genom minnesgåvor i samband med att hon avled 1987. Bröstcancerförbundet har delat ut bidraget till Elisabeth Hedins minne i över 30 år och är förbundets sätt att hedra det arbete som förbundets första ordförande uträttade. Bidraget är riktat till medlemmar med begränsad ekonomi och kan användas till ökat välmående.

10 februari 2022

Program 2022

Tryckfelsnisse har varit framme och gjort några fel. Programmet är för 2022 och mobilnumret som gäller är 070-622 65 69 och inget annat

10 november 2021

Gåvomottagare – skattereduktion för månadsgivande

Nu har du som månadsgivare till Bröstcancerförbundet möjligheten att få tillbaka 25 procent på din gåva från Skatteverket. Det innebär att om du skänker 400 kronor till bröstcancerforskningen per månad så betalar du bara 300 kronor.

18 maj 2021

VÄLKOMEN att lyssna på inspelning med Professor László Tabár

Detta ska Professor László Tabár prata om i sin föreläsning - de uppenbara, yttre tecken på bröstförändringar och sjukdomar, blodaktig och halmgul sekret ur bröstvårtan, mammografi undersökning, varför utför man mammografi på den sida där bröstet har blivit bortopererad? Bröstcancer hos män

15 april 2021

Bröstcancer och covid-vaccination – så funkar det

Påverkar cytostatikabehandling effekten av vaccination mot covid-19? Vem ser till att jag får min vaccination? Det är många som hör av sig till oss med frågor om bröstcancer och vaccination mot covid-19. Därför har vi intervjuat den erfarne onkologen Johan Ahlgren om vad som gäller.

22 februari 2021

Fysisk aktivitet – det händer i kroppen när du rör på dig

Vad är det som gör att fysisk aktivitet ger så många positiva effekter både under och efter en bröstcancerbehandling? Det är något som intresserar forskarna Sara Mijwel och Daniele Cardinale. "Ju svagare du är desto mindre aktiv blir du och då är allt jobbigare, inklusive behandlingen", förklarar Daniele Cardinale.

18 februari 2021

Svensk bröstcancerscreening går på knäna – akut brist på bröstradiologer

BRÖSTCANCERRAPPORTEN 2020. Stress, övertid och hyrläkare är vardag på landets mammografienheter. Bröstcancerförbundets granskning visar att 86 procent av Sveriges mammografienheter har brist på bröstradiologer, eller väntas få brist de kommande fem åren. Läget är pressat, om inte akut, över hela landet. AI och nya metoder väntar runt hörnet, men bristen på bröstradiologer gör utvecklingen svår och i vissa regioner helt omöjlig.

08 oktober 2020

Rosa bandet

Det rosa bandet är den internationella symbolen för kampen mot bröstcancer. Bröstcancerförbundet säljer sedan 1994 originalbandet, under kampanjmånaden Rosa Oktober. Det finns två olika rosa band, om du vill att ditt bidrag enbart ska gå till att bekämpa bröstcancer ska du köpa Bröstcancerförbundets enfärgade band.

06 oktober 2020

Tillsammans höjer vi rösten för brösten – se filmen!

Här berättar våra medlemmar, samarbetspartners, ambassadörer och framstående forskare inom bröstcancer varför de engagerar sig i vår verksamhet. "Jag jobbar som bröstkirurg på Sankt Görans sjukhus och jobbar ihop med Bröstcancerförbundet genom att bedriva forskning som försöker se till att den kirurgi som görs inte är mer omfattande än vad som verkligen behövs", säger Jana de Boniface, bröstkirurg och forskare. Varma tack till er alla ♥

29 september 2020

Färga sociala medier rosa med oss

Den 24 september färgar vi sociala medier rosa i en digital manifestation för bröstcancerforskningen. Byt till en rosa profilbild inför Rosa Oktober du också! På så sätt visar du ditt stöd för alla bröstcancerdrabbade, samtidigt som du hjälper Bröstcancerförbundet att synliggöra vårt livsviktiga arbete med att bekämpa bröstcancer. Ett lätt sätt att göra skillnad!

29 september 2020

Bröstcancerförbundets riktlinjer för coronaviruset

Vänligen klicka här för att läsa våra riktlinjer. Här hittar du även direktlänkar till relevant information från Folkhälsomyndigheten och Regionala cancercentrum i samverkan.

27 maj 2020

Uttalande med anledning av att mammografin begränsas tillfälligt på grund av coronaviruset

Det är olyckligt att regionerna tillfälligt behöver begränsa den allmänna mammografiscreeningen, men vi har stor förståelse för den svåra situation som råder i vården och i samhället. Nu är det viktigt att patienter med störst vårdbehov prioriteras. Vår förhoppning är att åtgärden med begränsad screening bidrar till minskad smittspridning av covid-19 och optimering av personella resurser i vården. Vi uppmanar nu kvinnor att noggrant undersöka sina bröst och uppsöka vård om de upptäcker någon förändring. Vid misstanke om tumör genomförs mammografi för att ställa diagnos.

27 maj 2020

Pink Charity stipendium 2020

Första söndagen i oktober har vi  PINK CHARITY loppet, där behållningen går till bröstcancerdrabbade medlemmar Bröstcancerföreningen Örnsköldsvik. Nu är det dax att söka ett PINK CHARITY stipendium. Se vidare i artikeln.

16 januari 2020

Bröstcancerrapporten 2019: Individanpassad screening – framtiden för tidig upptäckt av bröstcancer

Sverige har varit ledande inom mammografi, när den infördes på 90-talet var den helt banbrytande. Men faktum är att mammografi bara upptäcker 2 av 3 tumörer. Idag finns andra metoder och mer information kring risk för bröstcancer som inte delges. För att alla tumörer ska upptäckas tidigt behövs individanpassad screening. Bröstcancerrapporten 2019 visar att det finns anledning att uppgradera det svenska screeningprogrammet för bröstcancer – forskningen, kvinnorna och professionen är redo.

18 oktober 2019

Rosa oktober

Tillsammans höjer vi rösten för brösten. Det nya fina mönstret som symboliserar att vi alla ser olika ut.

18 oktober 2019

Rosa Trädet

Rosa Trädet i Stadsparken

18 oktober 2019

Ny ambassadör: Blossom Tainton Lindquist höjer rösten för brösten

Friskvårdsprofilen och artisten Blossom Tainton Lindquist blir ny ambassadör för Bröstcancerförbundet.

15 oktober 2019