Rosa bandet

Det rosa bandet är den internationella symbolen för kampen mot bröstcancer. Bröstcancerförbundet säljer sedan 1994 originalbandet, under kampanjmånaden Rosa Oktober. Det finns två olika rosa band, om du vill att ditt bidrag enbart ska gå till att bekämpa bröstcancer ska du köpa Bröstcancerförbundets enfärgade band.

6 oktober

uppdaterad 7 oktober

Rosa bandet på rosa tonad platta.jpg

Två olika rosa band

I Sverige säljs två olika rosa band: Bröstcancerförbundets enfärgade ceriserosa och Cancerfondens med ny design varje år. Om du vill att ditt bidrag ska gå odelat till bröstcancer, är det Bröstcancerförbundets rosa band du ska köpa. Det används världen över men vi har ensamrätt till det i Sverige och alla intäkter går till vårt arbete med att bekämpa bröstcancer.

Bröstcancerförbundets insamlade medel går till stöd till drabbade och till forskning inom bröstcancer. Intäkterna från försäljningen av rosa bandet är en väldigt viktig del av detta. Allt för att färre ska drabbas av bröstcancer.

Här finns rosa bandet

Under oktober 2020 säljs Bröstcancerförbundets rosa band av Apotea.se, Apoteket, Apoteksgruppen, Kronans Apotek, Lloyds Apotek, NK, Scorett och våra bröstcancerföreningar.
Återförsäljare, beställ rosa band här!

Vill du också sälja våra rosa band?

Varmt välkommen att kontakta Bröstcancerförbundets kansli

Rosa bandets historia

Rosa bandet har sitt ursprung i USA, liksom oktober som bröstcancermånad. Initiativet togs av kosmetikföretaget Estée Lauder 1992. Bröstcancerförbundet driver sedan 1994 en kampanj för rosa bandet under namnet Rosa Oktober.

  • 1994 påbörjade Bröstcancerförbundet samarbetet med Estée Lauder och började då sälja det rosa originalbandet.
  • 2001 fick rosa bandet en större spridning och genombrott i Sverige då Amelia Adamo gav ut en specialutgåva av tidningen Amelia, med namn Amelia Pink Ribbon. Specialtidningen var en engångsföreteelse men tidningsdrottningen Amelia Adamos engagemang lever vidare.
  • 2006 började Cancerfonden sälja ett eget rosa band, med ny design varje år. Intäkterna går till forskning om alla cancerformer.

Evelyn_H_Lauder.jpgEvelyn H. Lauder – svärdotter till Estée Lauder och själv drabbad av bröstcancer – skapade det rosa bandet för att få fler att prata om bröstcancer. Det rosa sidenbandet får, enligt avtal med Estée Lauder, endast säljas under oktober månad.

Bröstcancerförbundet är Sveriges enda intresseorganisation som fokuserar enbart på bröstcancer – och som stödjer både forskning och medlemmar. För att nå vår vision om att ingen ska drabbas av bröstcancer, finansierar vi forskning, sprider kunskap kring prevention och driver opinionsbildning i bröstcancerfrågor. Det rosa bandet säljer vi bara under oktober månad men vi jobbar med bröstcancerfrågor 365 dagar om året.

Bröstcancerförbundet

Bröstcancerfonden

Bröstcancerförbundet bedriver insamling under varumärket Bröstcancerfonden. Med visionen om att ingen ska drabbas av bröstcancer finansierar vi patientnära bröstcancerforskning, ger stöd och rehabilitering till drabbade samt driver opinion i bröstcancerfrågor. Vi är alltid rosa och lägger all vår kraft på att förbättra livssituationen för bröstcancerdrabbade och deras närstående – både i dag och i framtiden. Tack vare generösa bidrag från privatpersoner och företag kan vi göra mer för fler. Sätten att bidra på är många. Alla gör skillnad.
Bröstcancerfonden
Aktiviteter

Aktiviteter

Bli medlem

Bli medlem